Natasja Mabesoone geboren in 1988, Knokke-Heist. Bernice Bobs Her Hair is een serie werken waarin opgehoogde vernis mou wordt gecombineerd met tekeningen en monotypes. De titel is een knipoog naar het gelijknamige verhaal van F.S. Fitzgerald over Bernice, een juffertje die haar benadering naar jongens toe verandert tijdens een verblijf bij haar nicht Marjorie. Ze meet zich een […]

Natasja Mabesoone geboren in 1988, Knokke-Heist.

Bernice Bobs Her Hair is een serie werken waarin opgehoogde vernis mou wordt gecombineerd met tekeningen en monotypes.

De titel is een knipoog naar het gelijknamige verhaal van F.S. Fitzgerald over Bernice, een juffertje die haar benadering naar jongens toe verandert tijdens een verblijf bij haar nicht Marjorie. Ze meet zich een flirterig taalgebruik aan en verkondigt dat ze haar haren kort zal  knippen terwijl de jongens mogen toekijken. Die handeling van het haar afknippen (to bob a bob) transformeert haar tot een echte flapper, waardoor ze haar vrouw-zijn in een nieuw, vrijgevochten licht ziet.

Door permutatie van de morfemen die de titel vormen wordt de inhoud gedeconstrueerd, waardoor een fragmentarische uitkomst ontstaat met verschillende woordassociaties zoals Bob (refererend aan Alice en Bob, de conventionele symbolische namen gebruikt in de cryptografie en in wetenschappelijke en technische uiteenzettingen), bobine, boobs, Bobbie (Kuifjes hond die niet spreekt maar denkt), Coma Berenice, nice, niece, knees, enz. Ze brengen nieuwe, poëticale combinaties naar voren en dagen het etsmedium uit, onderzoeken de reproductie en herhaling ervan zodat de iteraties talige alteraties of modificaties van eenzelfde inherente procedure worden.

---