Luke James, geboren in 1990, Dijon (Frankrijk)   De schaduw en zijn vogel II is niet enkel de titel van deze tentoonstelling van Luke James, maar verwijst ook naar een van zijn foto’s. Daarop is een schaduw op de grond te zien. Door wie of wat die wordt veroorzaakt valt buiten het zicht, is afwezig […]

Luke James, geboren in 1990, Dijon (Frankrijk)

De schaduw en zijn vogel II is niet enkel de titel van deze tentoonstelling van Luke James, maar verwijst ook naar een van zijn foto’s. Daarop is een schaduw op de grond te zien. Door wie of wat die wordt veroorzaakt valt buiten het zicht, is afwezig in het beeld. De vorm van de schaduw doet denken aan een vogel in de (v)lucht. Hoewel alle voorwerpen en wezens schaduw teweegbrengen, kunnen de contouren van die vormen iets anders suggereren dan hetgeen er feitelijk de oorzaak van is.

Luke James bedekte de vloer van het gebouw met een andere vloerlaag die hij elders uitbrak. Over die ene ruimte en over de herkenbare aanblik ervan legde hij een andere, waarvan de geschiedenis alleen bij de kunstenaar bekend is. Wij zien enkel de sporen die erop zijn achtergebleven maar waarvan de oorzaken mysterieus en onleesbaar blijven.

In de tussenruimte stak Luke James twee kaarten, ’n schoppenvrouw en ‘n hartenboer, elk met de figuurzijde naar buiten gericht. Dicht tegen elkaar aan, in onderling contact, elkaar licht beroerend vinden ze elkaar.

---