Etiennette Plantis geboren in 1986 in Frankrijk.   Ik verzamel. Dat is mijn primaire artistieke praktijk. Mijn werk is opgebouwd als een namaakdecor, met een wat zonderlinge en gedehiërarchiseerde ordening. Als een quasi grenzeloos systeem, wat vaak uitmondt in een heterocliete installatie, een juxtapositie van elementen, talloze artefacten, gestapeld op de vloer, tegen de muur, […]

Etiennette Plantis geboren in 1986 in Frankrijk.

Ik verzamel. Dat is mijn primaire artistieke praktijk.

Mijn werk is opgebouwd als een namaakdecor, met een wat zonderlinge en gedehiërarchiseerde ordening. Als een quasi grenzeloos systeem, wat vaak uitmondt in een heterocliete installatie, een juxtapositie van elementen, talloze artefacten, gestapeld op de vloer, tegen de muur, diverse texturen, stoffen, keramiek, schilderwerk, tapijt, een compositie van verschillende toepassingen met een rode draad die zich door de verzameling heen wentelt, er onverzoenlijke tegenstellingen creëert die een manipulatieve maar poëtische sfeer oproepen.    

De schilderkunst als onveranderlijke aanjager, wordt daardoor verpletterd, afgeschoten, onderuit gehaald, ze valt ten prooi aan afwijkende visuele opvattingen, maar conformeert zich niettemin aan een traditionele beeldtaal. Een hybride woordenschat krijgt de overhand en opent een heel arsenaal aan vormen, vol vrijheid, plezier en genot.

De opbouw van het ontwerp volgt een archaïsch patroon, een eerbetoon aan de geschiedenis van de collage. Uit de partituur van handelingen worden tekens geïsoleerd en andere taalelementen verheven tot beeldend uitgangspunt: een compromis tussen serieuze parodie en vrolijke ironie. Het zijn  fictieve samenvoegsels, reële patronen die de vorm aannemen van denkbeeldige elementen.   

Het geheel is doordrongen van kleurontleding, van op elkaar gestapelde lagen, een verwoede drang om details in texturen, materialen en facturen op elkaar af te stemmen. Het analyseren van mijn verzamelingen het verloren paradijs, de collectieve illusie, de algehele ontkenning, het aangescherpt conformisme, staat centraal in mijn werk. Zo ook het plaatsen van vraagtekens bij onbereikbare dromen, bij verwachtingen gerelateerd aan bizarre locaties, aan materialen zonder duurzaamheid. Een wereld scheppen van revival, voorwerpen creëren van verlangen, mysterieuze wensen opwekken in nonchalante bespiegelingen.

---